helmond

Recept

Recept Pepernoten

Geen sinterklaas feest zonder pepernoten. Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavondgewoon bij de winkel kopen maar het sinterklaas avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken. Hier vind je recepten voor je eigen pepernoten als Sint en Piet komen.

Ingrediënten:

  • 250 grambloem
  • 3 grambakpoeder
  • 5 gramkaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gramkardemom
  • 1 gramgemberpoeder
  • 125 gramboter
  • 125 grambruine basterdsuiker
  • 50 gramschenkstroop
  • 3 gramzout.

Bereidingswijze:

  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
  • Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
  • Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
  • Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.
  • Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).
  • Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

 

Recept Taai Taai

Taai taai is een typische Hollandse lekkernij die niet mag ontbreken op Sinterklaas.
Om een leuke taai taai pop te maken, kun je voor het bakken met een mes figuren in de taai taai snijden.

Ingrediënten:

  • 250 grambloem
  • 100 gramhoning
  • 1 eetlepel schenkstroop
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel
  • kruidnagelpoeder.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de honing zacht en roer de
    stroop erdoor.
  • Zeef de bloem en vermeng die met
    de kruiden en het rijsmiddel.
  • Roer de afgekoelde honing erdoor en 
    kneed een stevig deeg.
  • Rol dit op een ingevette bakplaat uit.
  • Bak de taai taai in een op 160 °C voorverwarmde oven gaar.

 

Recept voor de Banketletter S

De S van sint, altijd lekker een banketletter van bladerdeeg

Ingrediënten:

  • 450 gramdiepvries bladerdeeg
  • 500 gramamandelspijs
  • 1 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter is bereikt.
  • Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
  • Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken.
  • Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S vormen.
  • Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden Celsius bakken.
  • Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!